V Tlačiarni Kubík bol inštalovaný prvý stroj Koenig & Bauer Rapida s LED UV sušenímVýznamné inovácie na Orave

Ak sa na Slovensku dá nazvať niektorá z tlačiarní rodinnou, tak je to na 100 % Tlačiareň Kubík z Námestova. Rodinnú firmu založil pán Kubík na základoch pridruženej výroby v roku 1990. Od malej tlačiarne s typickou výbavou, ktorú tvorili stroje Kammann, Romayor či Grafopress, sa neskôr on a jeho deti vypracovali na najvýraznejšiu firmu v polygrafii v regióne Oravy s presahom aj mimo túto oblasť.

Tlačiareň sa neprestala venovať tlačovej technike, okrem sieťotlače disponujú tampoprintom a veľmi významnou časťou produkcie je tiež digitálna tlač. Ďalšou významnou nohou Tlačiarne Kubík je ofsetová tlač. Od Romayoru, cez Adast vo formáte B3 a KBA Performu 66 sa rozhodli v priebehu roku 2018 investovať do formátu B2. Po náročnom porovnávaní ponúk od dodávateľov a ešte náročnejšom rozhodnutí sa priklonili k riešeniu od Koenig & Bauer, ktorého referencie na trhu spolu s technicky zodpovedajúcou ponukou bez kompromisov vyhodnotili ako najlepšie.

V odbornej tlači máme možnosť veľa čítať o rôznych novinkách v oblasti sušení v ofsetovej tlači. Na Slovensku sú tieto alternatívy stále novinkou a inštalovaných UV riešení je málo. Zákazník si má možnosť vybrať konvenčné UV sušenie, vysoko reaktívne UV sušenie a tiež najúspornejšie a najprogresívnejšie sušenie LED UV lampami. Tlačiareň Kubík investovala do stroja Koenig & Bauer Rapida 75 PRO – 4 práve s LED UV sušením a tým sa stala pionierom tejto technológie v SR.

A po pár týždňoch produkcie sme od pána Michala Kubíka, ktorý má na starosti technologickú časť, mohli počuť, že výhody LED UV predbehli ich očakávania. „Stroj je oveľa produktívnejším v porovnaní s konvenčnými strojmi vďaka eliminácii prestojov kvôli sušeniu hárkov pred obrátkou do stroja. Úplné vypustenie prášku z výrobného procesu umožňuje v prípade potreby nádherné laminovanie a tomuto sa tiež tešia v knihárni, ktorá sa tým stáva oveľa čistejším pracoviskom. Takisto spotreba farby sa zdá byť zatiaľ nižšia ako pri konvencii, toto však budeme vyhodnocovať až po dlhšom období. Keby sme sa dostali na hodnoty, ktoré udáva výrobca, budeme mimoriadne spokojní... Pri meraní aktuálnej spotreby energie sme sa tiež dopracovali k veľmi uspokojivým číslam. Nakoniec sušenie beží na 30 % a farba je vytvrdená.“

„Výbavu stroja sme dlho diskutovali s dodávateľom,“ hovorí Michal Kubík. „Kvôli plnému využitiu UV technológie sme zvolili balíček pre potlač materiálov do hrúbky 0,8 mm spolu s bezdotykovým vedením hárku a balíčkom pre potlač fólií. V podstate aj kvôli tomuto sme pripúšťali investíciu len do moderného stroja s dvojnásobnými priemermi tlakových a prenášacích valcov. Odstaviteľné farebníky využijeme pri jednofarebnej tlači, tlači priamych farieb či prípadnom lakovaní v druhom prechode. Temperácia farebníkov vrátane dávkovania prísady či IPA nám stabilizuje proces tlače. Všetko, čo sa deje so strojom, má tlačiar pred sebou na veľkoplošnej obrazovke pultu, kde má inštalované automatizované meranie ErgoTronic ColorDrive + Lab  a zakúpili sme tiež kameru ACR pre automatické nastavovanie registrov. Môže nám to zrýchliť a skvalitniť produkciu pri úspore materiálu.“

Majitelia tlačiarne už dlhšie uvažujú o zavedení MIS systému v rastúcej tlačiarni, na čo bude už stroj Koenig & Bauer pripravení. Po dohode získali systém LogoTronic Professional, ktorý umožňuje tak manažment dát z prípravy, ako i kompletný prehľad o zákazkách a produkcii vďaka zberu dát zo stroja. Tento systém je, prirodzene, pripojiteľný do väčšiny MIS systémov.

Downloads

Objednat tištěné brožury
    Objednat